Krystallsyken

Hva er krystallsyken?

Krystallsyken er en lidelse som skyldes en ufarlig tilstand i balanseorganet i innerøret. Tilstanden medfører akutt svimmelhet som ofte utløses av hodebevegelser eller skifte fra liggende til oppreist stilling. Krystallsyken er ikke farlig, men kan oppleves som svært ubehagelig. Lidelsen kan ramme i alle aldre (krystallsyken.com)

 

For ca 1 måned siden nærmere bestemt 5 juni våknet jeg tidlig på morgenen. Da jeg skulle snu meg fra høyre til venstre så ble det ordentlig karusellkjøring dvs svimmelhetsanfall. Jeg sovnet igjen, men neste gang jeg snudde meg så skjedde det samme. Med en gang var jeg litt usikker, men fikk fort mistanke om at jeg nok en gang hadde krystaller på avveie. Heldigvis gikk det bra da jeg omsider sto opp, men det føltes helt forferdelig å med jevne mellomrom ” å kjøre karusell”. Det gikk bare rundt og rundt. Jeg fikk bekreftet av legen at hun også mente jeg at krystallsyken og jeg sørget for å bestille en time hos balansefysioterapeut og fikk time dagen etter. Jeg har tidligere gått til en annen, men hun er veldig populær og vanskelig å få akuttime hos så da måtte jeg prøve en av de ekstremt få andre som er balansefysioterapeut i vårt område. Jeg ønsker ikke å gå til kiropraktor.

Dagen etter dro jeg til fysioterapeuten og fikk bekreftet at denne gangen lå krystallene på avveie ikke bare 1 sted, men 2 steder. Den ene var på vanlig sted. Behandlingen er helt forferdelig for det trigger virkelig svimmelheten, men trøsten er at med behandlingen og litt oppfølging med egeninnsats så var jeg veldig mye bedre i løpet av 2-3 dager. Det som sitter lengst i etter at man blir lett sliten og har vanskelig for å konsentrerer seg. Det kan man ofte slite med i både 1 og 2 dager etter at de verste symptomene gir seg. Det begynte onsdag og i løpet av lørdag/søndagen så som nevnt var de verste symptomene over. Det er viktig å få rask behandling og følge rådene.

Det er bare ca 1 år siden sist. Det viste seg at jeg sist fikk behandling i april 2018. Det går altfor kort mellom hvert “anfall” og jeg kan ikke forebygge det.

#krystallsyken #balanse