Da Norge stengte ned

Veldig rart å tenke tilbake på de siste 6 månedene. Husker godt tilbake til 10 mars. Jeg ble sykemeldt etter at jeg under sterk tvil fikk komme til legen. Samme dag kjente jeg på at jeg ikke lenger syns det var noe ålreit å sende barna mine til skole/barnehage. 11 mars var det ikke noe bedre og jeg skjønte at kollegaene mine heller ikke følte seg helt trygge med tanke på smitte å være på jobb. 12 mars glemmer man ikke med det første. Jeg hadde mest lyst til å droppe å sende barna den morgenen, men etter mye frem og tilbake ble det skole og barnehage. Signalene fra Regjeringen som kom ganske tidlig dvs lekkasjer skjønte jeg vil gå i retning av det jeg håpet på. At man skulle stenge bl.a skoler og barnehage. Samme dag ble det klart at jeg skulle ha hjemmekontor. Interessant med tanke på at det å ha hjemmekontor har man knapt fått lov til tidligere for tenk man skulle da alltid ha noen til stede på jobb. Nå har hele gjengen hadde hjemmekontor i 6 måneder. Det som var mest slitsomt i våres var usikkerheten da Norge stengte ned. Hva er greit og hva er ikke greit. Den rare stemningen da jeg hentet barna mine på skole og barnhage. Det var akkurat som vi allerede da hadde startet med stoooor avstand og merkelig stemning. Man visste ikke hvor lenge Norge vil være stengt ned. Det man visste var at man skulle ha hjemmekontor (for de som kunne ha det) og hjemmeskole. Midt oppi alt kom det permitteringer. Pappaen til barna ble sendt hjem med hjemmekontor og rett etter kom permitteringsvarselet. 

Heldigvis gikk smittetallene etterhvert ned. Færre ble innlagt med alvorlige komplikasjoner og dødsfallene ble redusert. 

Usikkerheten satt fortsatt i for når åpner skolen igjen? når åpner barnehagen? og når må jeg selv tilbake fysisk på arbeidsplassen.

Midt oppi alt fikk jeg selv beskjed om at det i henhold til handlingsplanen skulle det spares inn mange millioner og at min jobb ville være i fare fra årsskifte 2020/2021. Det samme ville det være for 2-3 andre i teamet jeg jobber i.

Husker at de første ukene da vi f.eks skulle på butikken så gikk kun en av oss voksne inn. Vasket hender eller bruk desinfiserende middel. Vi handlet sjelden og var heller mer ute på steder hvor ikke så mange andre var. Når man møtte naboen sto man med stor avstand mellom seg og noen så man ikke i det hele tatt fordi de valgte å isolere seg. 

Hjemmeskole og hjemmekontor gikk kjempefint. Endelig fikk jeg se hva og hvordan de faktisk gjorde til på skolen. Utrolig selvgående skolebarnet mitt. Dessuten fikk barn nr 2 tydeligvis masse læring og for leseferdighetene var allerede på plass ved skolestarten i høst. Da skjønte jeg at jo noen lærer faktisk mye med hjemmeskole. Dessuten hadde mine barn det bra i denne perioden selv om de savnet å være sammen med andre barn. 

Etterhvert fant vi løsninger på det og. Barna fikk leke med andre så lenge de var få sammen og holde seg ute med god avstand. Dvs i den grad de klarer å huske på det da.

En av helgene hvor samfunnet var stengt fikk vi t.o.m malt huset ferdig utvendig. Kjempedeilig. 

Så åpnet skole og barnehagen. Selv om barnehagen åpnet en uke før så ventet vi til skolen åpnet og sendte begge tilbake igjen. Fortsatt under sterk tvil, men følte man ble presset i alle kanter.

Heldigvis gikk det bra. Mange begrensninger i skole og barnehage, men det gikk allikevel ganske bra. Trist at minstemann ikke fikk en ordentlig avslutning i barnehagen, ikke fikk sove i barnehage som endelig hadde gått igjennom hos daglig leder og i tillegg en rar start på skoletilværelsen.

Pappaen til barna ble “tvunget” over i en annen jobb i firma og syns ikke det var så greit, men bestemte seg for å gi det en sjanse.

Jeg gikk resten av våren og ventet på hva som ville skje med hjemmekontor og meg. De åpnet så smått opp for å vende tilbake, men leder skulle avgjøre. Han sa vi kunne bli hjemme. Sånn ble det frem til ferien og på slutten var jeg spent på om vi måtte tilbake fysisk på jobb eller ikke. Pga høyere smittetall ble det bestemt av vi skulle fortsette hjemme og jeg har fortsatt hjemmekontor 6 måneder etter at Norge stengte ned. Jeg liker meg på hjemmekontor. Ingen som forstyrrer, møter tas digitalt og da kan jeg rekke et møte både fra 9-10 og 10-11.30 uten at det tar tid å flytte seg fra et sted til et annet. Dessuten er det bedre luft hjemme og det blir mindre tørre øyne og mindre hodepine.

Det er innimellom litt tøft å leve med denne usikkerheten og det er vanskelig at man ikke klarer å følge med i svingene om hvilke råd som faktisk gjelder i hvilken situasjon for enkelte ting. 

Nå ser jeg for meg hjemmekontor til nærmere jul. Barna mine slipper Sfo og vi har en hverdag som faktisk går opp. Jeg stresser mindre og får gjort mer.

Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd jeg skulle få teste ut hjemmekontor i over 6 måneder for like mange måneder siden. Det har vært fantastisk å få muligheten for da fikk jeg se om mine tanker og teorier om hjemmekontor og om hvordan det ville bli, faktisk ble i virkeligheten.

#covid19 #corona #korona #danorgestengtened #hjemmekontor